Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
191235
Sted- og lokalitetsnummer
131207-11
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 29/3 1894, gdr. Chr. Christensen Husum Diplom Afmærkn.: MS 1898, Kjær. Høj, 3,5 x 18 m, lyngklædt i ager. Foden med brink fra 0,5-1 m.. Højgruppen (1912-34 til 38) kaldes "Hørhøjene".

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1894
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, smukt hvælvet. Gammel afpløjning af foden hele vejen rundt, som beskrevet. I toppen et par huller, i SØ-siden en gl. indgravning. M.S. ligger væltet i V-foden. **Seværdighedsforklaring ** Indgår i seværdig højgruppe. Bevoksning: 1991: Græs og Løvtræer.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog nærmest ét stort hul i toppen (3 x 2 x ½ m.). Indgravning i SØ-siden ses ikke nu. Mindestenen ligger fortsat væltet mod vest. Højen er tæt bevokset med træer og krat. Fotos ikke muligt. Beliggende i skovstykke op til ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links