Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
191236
Sted- og lokalitetsnummer
131207-12
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 29/3 1894, Chr. Christensen Husum Diplom Afmærkn.: MS 1898, Kjær. Høj, 1,5 x 15 m. Græs- og lyngklædt i ager. Friske pløjninger mod N. Højgruppen (1912-34 til 38) kaldes "Hørhøjene".

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1894
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorUdfladende høj med noget ujævn overflade. I SØ-fod en formodet randsten. På Ø-fod 3-4 større marksten. På toppen har i adskillige år ligget en gammel marktromle. ** Seværdighedsforklaring ** Indgår dog i seværdig højgruppe. Bevoksning: 1991: Græs.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden marktromle. Randstenen mod SØ ses ikke, evt. er den under græsset. Til gengæld ses en stor sten mod NV. Højen er bevokset med græs og to træer. Udflydende høj. FM-sten ved foden mod syd.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links