Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
1813159
Sted- og lokalitetsnummer
140605-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 26/9 1890. Købt. Afmærkn.: MS på top. Lyngklædt høj med spredt fyrrebevoksning, i plantage. 2,30 x 15 m. Enkelte mindre ujævnheder. Iøvrigt velbevaret.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDenne smuktformede Høj er ubrudt og lyngklædt og fra dens Top haves en vid Udsigt ligesom den ogsaa kan sees vidt om. Den har store Fodsteen eller rettere Krandsstene, thi de sidde 3' inde og 1½' oppe og ere 2½' høje. Nogle af dem sees andre ikke, da de ere dækkede af Fylden. Mod Øst i 10' Afstand fra Højen sees en lille Kreds 10' i Gjennemsnit og 1' høj Fyld, men Krandssætningen er ødelagt og ikke indbefattet i Fredningen. F.M.
1890
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLyngklædt høj med spredt fyrrebevoksning, i plantage. 2,30 x 15 m. Enkelte mindre ujævnheder. Iøvrigt velbevaret. FM 1890 25/9 MS (paa top)1890
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet på blåt kort. Bevokset med en del halvgamle løvtræer og en enkelt fyr. Selve højoverfladen nøgen med enkelte urtevækster. Beliggende i blandskovsparti med dominans af løvtræer nær skel mod granplantage. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Offentligt tilgængelig i privat skov. Parkeringsmulighed i stor afstand uden for skoven.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden fyr og løvtræer. FM-sten på toppen. Bevokset med græs, lidt bregner og anden lav bevoksning.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links