4985 oversigt. Set fra VSV.
.

Faktaboks

Kommune
Stevns Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
37296
Sted- og lokalitetsnummer
050602-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, i have ca. 3,5 x 20 m. Fod afgravet i firkant. Planeret oventil. Vindelgang og trappetrin. Bev. med store bøge, ege m.m.

Undersøgelseshistorie

1900
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTæt Vest for Gaarden [Stenager Gd.], i Haven en beplantet Høj, med Vindelgang og Trappetrin, oventil planeret og bevoxet med c. 50 Aar gamle Træer [fra c. 1850], om Foden afgravet i Firkant. C. 20 m. bred forneden (Topfladen c. 13 m. bred), c. 3 1/2 m. høj. Bevoksning: 1980: Græs og Løvtræer
1941
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj i Have, ca. 3 1/2 x 20 m. Fod afgravet i Firkant. Planeret oventil. Vindelgang og Trappetrin. Bev. med store Bøge, Ege, m.m.
1941
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj i have. Fod afgravet i firkant, stejle sider især i Ø og V. Trappetrin og stier, flad top, bevokset med en kreds af høje. Alle ændringer foretaget i gammel tid. Bevoksning: 1980: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dk

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links