Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
23154
Sted- og lokalitetsnummer
141108-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,3 x 13 m med mange sten i overfladen. I tæt krat af brombær og tidselgran. Havskov.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, Vosnæsgaard, Skjødstrup S, Østerlisbjerg H, Randers A. Denne lille Høj ligger højt og er beplantet med Træer og overgroet med Græs. Den er ubrudt og belagt overalt med Steen, men de ere kun som større og mindre Brosteen. Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,3 x 13 m med mange Sten i Overfladen. I tæt Krat af Brombær og Tidselgran. Havskov.
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor1980: 1 høj. §53: På højen og 5 m omkring rækker af nyplantede nåletræer (1-2 år gamle) i en indbyrdes rækkeafstand på 1,5 m. Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2011
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, brombærkrat og enkelte små birk. De gamle grantræer er fældet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links