Oversigtsfoto set fra S
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
23158
Sted- og lokalitetsnummer
141108-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Nørrepold", 20 x 2 m. Hele NØ-siden ca. 1/3 af højen bort- gravet, resten stærkt forgravet. Med store træer i skov ved skrå- ning.

Undersøgelseshistorie

1894
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNørrepold, Vosnæsgaard, Skjødstrup S, Østerlisbjerg H, Randers A. Højen [ligger] smukt og højt, men desuagtet sees den ikke vidt om, da den ligger omgivet af Skov i en kort Afstand. Højen er græsklædt og tager sig godt ud seet fra Syd, men dens Nordside er brudt af og ført bort. Den har stablede Koltringer og Haandsteen til Fodsteen. Den er bygt af Muld og inden for dens Stabling sees ingen Steen. Ved Vestsiden sees Fodstablingen sydøst i den nuværende Fod 2 a 3 Lag, men mod Øst sidde [de] 5'6'' inde og indtil 4' oppe. Saadan har Forholdet vistnok ogsaa været engang ved Vestsiden. Der er stor Sandsynlighed for at dens Gravgods endnu er i Behold, thi Midten er endnu ikke brudt. Den burde undersøges inden der tages mere bort af den. Bevoksning: 1980: Løvtræer
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Nørrepold", 20 x 2 m. Hele NØ-Siden ca. 1/3 af Højen bortgravet, Resten stærkt forgravet med store Træer i Skov ved Skraaning. Havskoven.
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, kaldet "Nørrepold. Udflydende sider med flad top. På skråning. Nær højfod mod N, NØ og Ø tre store sten. Den ældre beskrivelse passer ikke længere. Afsætning: Højdepunkt på 4 cm kort. CBA + JGB 14/6-1988: Bør genbesigtiges efter løvfald, før der tages stilling. Bevoksning: 1980: Løvtræer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2011
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links