Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
25294
Sted- og lokalitetsnummer
010110-41
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Dekl. udstedt 21-6-1894. (Geodætisk Institut) Dekl. tingl. maj 1943. Høj 5,4 x 28 m. Toppen affladet. Vest og østsiden lidt af- gravet. På toppen sat en fritstående sten med indhugget kro- ne og GI derunder. Græsgroet. I ager. NMI: Høj 5,4 x 28 m. Toppen affladet. Vest- og østsiden lidt af- gravet. Højen i sin tid købt af Generalstaben for 10 kr. Af denne Institution er på toppen sat en fritstående sten med indhugget krone og GI derunder. På stenen står endvidere årstallet 1880. I stenen er indfældet en bronzeplade og her- på står at stenen og 3 alen omkring stenen er fredet. Græs- groet. I ager.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidEn vel bevaret Høi, kjøbt af Generalstaben, i dens Top sat en Steen med indhugget: en Krone og G.S. derunder paa den ene og 1880 paa den anden Side. Der er gravet lidet af den ø. og v. Side. 61' i Diameter V.-Ø. og 68 i Diam. N.-S. Bevoksning: 1989: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1886
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 5,4 x 28 m. Toppen affladet. Vest- og Østsiden lidt afgravet. Højen i sin Tid købt af Generalstaben for 10 kr. Af denne Institution er paa Toppen sat en fritstaaende Sten med indhugget Krone og GI derunder. Paa Stenen staar endvidere Aarstallet 1880. I Stenen er indfældet en Bronzeplade og herpaa staar at Stenen og 3 alen omkring Stenen er fredet. Græsgroet. I Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Mål: ca. 5,5 m høj, ca. 19x25 m. Velbevaret, kun vest- og østsiden er lidt afgravet. En noget nedslidt sti fører fra SØ til højtop. På toppen er en høj granitsten med G.I.-punkt. Bevokset med græs og lidt løvtræer (vildæble, kirsebær) på vest- og østsiden. Desuden løvkrat (brombær, rosa ragusa). Beliggende i ager. En markvej fører forbi østlige højfod. ** Seværdighedsforklaring ** En meget velbevaret høj, beliggende i noget kuperet terræn. Fra højen er der en meget flot udsigt til alle sider, bl.a. ud over Kattegat. Bevoksning: 1989: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links