Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300412
Sted- og lokalitetsnummer
190804-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2,5 x 18 x 25 m (nord-syd). En del af østre side bortgravet og nu en del nedtrampet af kreaturer. På overfladen en del store, men flade, tilgroede afgravninger. Græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi. 60' i Tv. 7' høi. Afgravet mod Øst.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2.25 M. høj Diam 18 M, i Ø-V dog kun 10 M. bred, idet Foden i Vest er udpløjet, mod Øst afskaaret af Skelgrøft. Toppen er affladet og græsgroet, i Vestsiden et mindre, græsgroet Hul, et andet, større ved søndre Fod. Lynggroet i Ager.Svarer til Madsens nr. 4.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2,5 x 18 x 25 m (N-S). En del af østre side bortgravet og nu en del nedtrampet af kreaturer. På overfladen en del store, men flade tilgroede afgravninger. Græsgroet i ager.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Samme tilstand som sidste beskrivelse. I højens S-lige sektor 2 dynger af rydningssten ved højfoden, burde fjernes. Beskadigelser: Delvis fjernelse, ujævnheder i overfladen, hul i top. Bevoksning: Græs, lyng. Foto: S/H, film 02, opt. 17, fra V.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links