Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
300380
Sted- og lokalitetsnummer
190806-56
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.); Gravgenstand, Bronzealder (dateret 1700 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 19/10 1921. Gdr. Ejnar Marius Jessen. Diplom, Sølvbæger. Afmærkn.: MS 1921, Hans Kjær. 4 MS anbragt i et af arealets hjørner, 1 m inde på dette. Høj af "Tinghøje", 2,3 x 16 m. Udgravet med et 4 m stort og 1,3 m dybt, tilgroet hul. Lynggroet i fredet hedestykke. (Vest for højen har en lærer sat en stor stenfirkant uden om en tilført sten, hvor- ved en cementsokkel til flagstang. Pladsen bruges til ungdomsmøder).

Undersøgelseshistorie

1893
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høi. 50' i Tv. 7' høi. Gravet en større Fordybning foroven og fundet en Bronzedolk.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. 2.30 M. høj, Diam 15 M. Udgravet med et 4 M. stort Hul, 1.30 M. dybt. Lynggroet i Hede. [Sb.nr.] 55-59 udgør Gruppen "Tinghøje", en gammel Vej med mange Spor løber ind imellem [sb.nr.] 58-59. Fra en af Højene i denne Gruppe hidrører Bronzesagerne B5248-53, der fandtes i en Stenkiste. Efter de ved Indsendelsen opgivne Maal paa Højen maatte Sagerne nærmest antages at være fra Høj [sb.nr.] 59.Anlægget og genstandene er registrerede under sb.nr. 59
1921
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj af "Tinghøje" 2,3 x 16 m. Udgravet med et 4 m stort og 1,3 m dybt tilgroet hul. Lyngroet i fredet hedestykke. (V for højen har en lærer sat en stor stenfirkant uden om en tilført sten, hvorved en cementsokkel til flagstang. Pladsen bruges til ungdomsmøder). FM 19/10 1921.Angående det fredede Areal hvorpå sb. 56-58 ligger se Journalnr. 558/52
1952
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Bronzealder

Bronzealderen afløste stenalderen. Den har fået sit navn fra de mange bronzegenstande, der bl.a. er fundet i gravhøje samt nedsat i moser og åer som ofringer til guderne. Særlig karakteristisk for ældre bronzealder er rundhøjene, hvorfra flere opsigtsvækkende arkæologiske fund kendes, idet særlige bevaringsforhold i visse af gravhøjene har betydet, at den eller de gravlagte er yderst velbevarede. I yngre bronzealder gik indbyggerne fra jordfæstegrave til at brænde de døde på et ligbål og begrave dem i brandgrave. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links