Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
26064
Sted- og lokalitetsnummer
180315-25
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Hjortsballehøj", 4,5 x 49 m. Stor hulning i top fortsættende med kløft mod øst og vest. Siden ujævn. Lynggroet på åben plads i plantage. (Nær østre fod et mindesmærke for Hedeselskabet).

Undersøgelseshistorie

1892
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1975
Museal besigtigelse - Museum MidtjyllandBesigtigelse i forbindelse med anlæg af P-plads foretaget af Hedeselskabet. Den østlige høj, 180315-26, blev hegnet midlertidigt for at hindre knallertkørsel, alle småstier blev opfyldt og vejen omkring højen blev sløjfet. Tophullet jævnes ikke. Ved den vestlige høj, 180315-25, blev småstierne jævnet, tophullet jævnes ikke. En del af bevoksningen på højene skulle fældes. I landskabet omkring højene skulle alle fyr fældes, så der næsten kun stod lyng tilbage.
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Hjortsballehøje", som fritekst, men affladet fortrampet bar top mod V og dyb hulning, tilgroet med sti igennem mod Ø, mindre kløft med sti mod vest, dybe stier dannende kløfter mod S og N, stier og top nøgne, ellers lyng- og græsgroet med løvtræer, løvkrat og en enebærbusk i et hedestykke ud til vej i plantage. ** Seværdighedsforklaring ** 2 kæmpehøje, meget besøgt. Der bør holdes øje med stierne. Bevoksning: 1990: Lyng, Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links