Oversigtsfoto sf Ø
.
Oversigtsfoto sf SV
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
25068
Sted- og lokalitetsnummer
180315-21
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Volsgårde, matr.nr.1k : Høj i skel til matr.nr.1k af Volsgårde. Høj, 3 x 30 m. I top stor fordybning, i hvis midte et firkantet hul, ca. 1 x 1 m stort og 0,5 m dybt. I højsiden en del huller og afgravninger. Alt dog tilgroet. Græs- og lynggroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Duehøje". Som fritekst. Dyregrav i hul i sydlig og nordlig side. Bevokset med lyng, græs, løvkrat og grantræer. Opad NV højfod er henlagt en større dynge marksten, ca. 6 m lang og 1 m høj. Dyngen kan ses fra vejen vestfor. ** Seværdighedsforklaring ** Ses fra vej. Bevoksning: 1991: Græs, Lyng og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumTilgroet høj med stort hul i toppen

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links