Faktaboks

Kommune
Norddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221842
Sted- og lokalitetsnummer
140205-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Granbevokset høj, 2 x 18 m.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDenne Høj er bygt paa samme Sandbanke som den foregaaende Plads [sb. 8]. Her sees heller ingen Steen, og Højen er smukt lyngklædt og beplantet med Gran.
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1987
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMål: Ikke angivet på nyberejsningsskemaet. Vdr. højgruppen 2218:41-44. Der er utvivlsomt i forbindelse med den primære fredningsbeskrivelse og afsætning på mb. sket en forbytning af 2 høje i gruppen, som tæller 5 høje, hvoraf kun de 4 er fredede. Dette kan konstateres sikkert eftersom alle 5 høje er trykt på både mb. og 4 cm-kort. Den på mb afsatte nr.43 er en lav høj, 1,6 x 15 m uden beskadigelser. Men fredningsteksten beskriver som nr.43 en "tætbevokset høj, 5,2 x 26 m". Dette mål svarer til gengæld rimeligt til den store ikke-fredede høj beliggende NØ for nr.43. Disse to høje er altså sammenblandet ved fredning/afsætning, muligvis fordi man på daværende tidspunkt ikke har fundet den lille nr.43 fredningsværdig. Jeg forstår følgende: Nr.43 beholder sin position og nr., men ombeskrives i overensstemmelse med realiteterne, jvf. ovenfor. Den ikke-fredede høj fredes efter beskrivelsen på berejserskema af d.d. v/JGB. Højen er foreløbig benævnt 2218:B.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFundet nogenlunde som beskrevet. Højden virker dog lidt overvurderet - er nærmere 1-1½ m. høj. Bevokset med krat samt nåle- og løvtræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links