Oversigt set fra øst
.
Oversigt set fra vest
.
Oversigt set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
130319
Sted- og lokalitetsnummer
110301-48
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Hovhøj", 4 x 24 m. Flad sænkning i siden mod vest. Ringe sænkning i siden mod nord. Græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidligere beksrevet, men i siderne mindre, nye kreaturskader: I østsiden, 2 m bred med en 1/2 m høj kant. I sydsiden: 3-4 m bred. Desuden 2 små skader i nordsiden. I toppen små, gamle og tilgroede afslidninger. Ejeren har hegnet højen, men for langt oppe ad højsiden. Sønnen til ejeren, som også ejer 14-18, erkender, at hans fars får har forvoldt de nye skader på 1303.19, men siger, at de øvrige høje er som da han overtog dem. Det aftaltes, at rest.proj. istandsætter nr. 19. Ejeren lovede at flytte hegnet. Højen genbesigtigedes dec. 1982 af ALO. Ejeren var død, men konen driver gården videre. Det aftaltes med datteren, at de udbedrer skaden, da restaureringsprojektet ikke kunne gennemføres. Genbesigtiges sommer 1983. ** Seværdighedsforklaring ** Pæn høj med smuk udsigt mod syd. Bevoksning: 1982: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links