Oversigt set fra nordøst
.
Oversigt set fra øst
.
Oversigt set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
130317
Sted- og lokalitetsnummer
110301-47
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4,40 x 26 m. I top og ud mod SØ en 4-5 m bred gravning ca. 0,75 m dyb. Forneden på siden mod SØ en 7-8 m bred og indtil 1,50 m dyb gravning. Heri haveanlæg. Fod mod syd lidt afgravet. Græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidligere beskrivelse, men i sydsiden en gammel kreaturskade over det meste af sidens sydlige del. Skaden er tilgroet bortset fra en 20-30 cm høj, lodret kant. En lignende, men lille skade ses på østsiden. Desuden lignende skader omkring højfoden mod nord og vest. Den omtalte indgravning mod sydøst er græsgroet. Højen er hegnet mod kreaturer. Højen så sådan ud, da den nuv. ejer overtog den. ** Seværdighedsforklaring ** Anselig høj med smuk udsigt, cf. 1303.14. Bevoksning: 1982: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links