Oversigt set fra nord
.
Foto, oversigt
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
130321
Sted- og lokalitetsnummer
110301-49
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matr.nr. 66c: Den østlige del af en høj, 4 x 28 m. Siderne noget afgravede. 1/4 mod syd nedstyrtet i grusgrav. Græsklædt og delvis beplantet. Matr.nr. 66b: Den vestlige del af ovennævnte høj.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidligere beskrivelse, men på grund af afgravning af det omliggende areal fremtræder højen et par m. højere end den er. I kanten af topfladen mod syd og vest ses indtil 3/4 m høje, lodrette og delvis nøgne kanter. Mod syd går en nedslidt sti ned ad højsiden. Gamle tilvoksede kreaturskader mod nordvest. Her ses lige neden for højen en større, frisk kreaturskade ind i den grusbanke, højen hviler på. Mod nord gamle, delvis udgåede graner. Sydsiden er bevokset med gammel gran og fyr. På gammel afgravningsskrænt lige syd for højen ret nyplantede fyr. Bevoksning: 1982: Græs og Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links