Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302527
Sted- og lokalitetsnummer
010202-32
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 3025-27, 26. Høj "Hyrdens Høj", 2,5 x 18 m. Sænkninger mod N og V. En del afgravet i siderne. Græsklædt med træer i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPå en banke nord for gården ligger en gravhøj "Hyrrens (Hyrdens?) høj" kaldet. Den er lidt beskadiget forneden mod syd, men er forøvrigt velbevaret, omtr. 200' i omkreds og efter skøn henved 5 al. høj. Højen er ved foden omgiven af en stensat kreds, næsten helt skjult af grønsværet. (Der indledes underhandlinger om højens fredning, den "gode" jord, hvoraf fylden består, gjorde ejeren noget betænkelig ved straks at give noget bestemt svar). Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
1873
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Hyrdens Høj", 2,5 x 18 m. Sænkninger mod N og V. En Del afgravet i Siderne. Græsklædt med Træer i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen som beskrevet, men nu 6 randsten synlige i NV. Bevokset med lave løv- og fyrretræer nederst på N-side og med tæt lavt tjørnekrat på Ø-side. Iøvrigt græsklædt med spredte buske. (Gamle) markstensdepoter ved N-fod samt spredte marksten på det udyrkede parti langs S-fod. Beliggende i hestefold. Mål: 2,5x18x17 m. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig i sig selv, men monumentalt beliggende højt på bakke, synlig viden om. Ikke offentligt tilgængelig, men fuldt synlig fra (privat fælles- (?)) vej i syd. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links