Oversigt, set fra NNV
.
Foto, detalje
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
51334
Sted- og lokalitetsnummer
060106-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 501 f.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Julehøj", 3,5 x 19 m. Afgravet mod Ø og SV med tilgro- ede skrænter. Rævegrav. Græsklædt med enkelte buske i ager.

Undersøgelseshistorie

1881
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa en Parcel af den nedlagte Julegaard ligger der endnu en stor Gravhøi, som kaldes "Julehøi" (Lunds Tabel 11 No.78)... [Ref. til Lunds tegn. er usikker]. Bevoksning: 1985: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Julehøj", 3,5 x 19 m. Afgravet mod Ø og Sv med tilgroede Skrænter. Rævegrav. Græsklædt med enkelte Buske i Ager.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. 3,5 x 17 m. I ager. Der pløjes i en firkant ca. 20 m SØ-NØ omkring højen. Højens Ø-side er afskåret NV-SØ. N-del affladet. 2 sænkninger tæt S for centrum. Efter en rævegrav. På V-siden spor af 2 kreaturterasser. Gl. stendynge ved højens Ø-side og lidt marksten ved SV-fod. Lidt affald ved højens NØ og SØ hjørne. Højen tæt bevokset med kirsebær, tjørn, hyld og røn. Tæt brombær -og hybenkrat omkring højen. Bevoksning: 1985: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links