Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
350740
Sted- og lokalitetsnummer
200106-15
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,8 x 20 x 11 m. Orienteret N-S. Ligger i skel, hvorved højens vestlige del, der ligger på nabogrunden, er pløjet væk. Vestsiden står i skellet som en ca. 1 m høj brink over en strækning af ca. 10 m. Højen er græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1926
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høj, overpløjet uden at Formen dog endnu er væsentligt ændret, nu 1.75 x 25 m stor. Noget beskaaret i Vestsiden.
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterHøj, 1,8 x 20 x 11 m. Orienteret N-S. Ligger i skel, hvorved højens vestlige del, der ligger på nabogrunden, er pløjet væk. Vestsiden står i skellet som en ca. 1 m høj brink over en strækning af ca. 10 m. Højen er græsklædt i ager.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2011
KO-kontrol på fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2011
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links