Oversigtsbillede - højen set fra V
.
Oersigtsbillede - højen set fra Ø
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
350723
Sted- og lokalitetsnummer
200106-17
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Matrikel: Københoved, art.28, kortbl.6, parcel 63/9 Høj, 3,5 x 20 m. Toppen affladet. Den sydlige fod er afskåret af en dyb grusgrav, således at en højst 0,75 m høj brink er blottet, heri et hul, 0,5 x 0,5 m. Nogle randsten er tilsyneladende faldet ud. Lidt ujævne sider, ellers velbevaret. Græsklædt i ager. Det er indskærpet, at her ikke må tages grus ved højen, og ejeren meddeler, at gravningen forlængst er indstillet.

Undersøgelseshistorie

1926
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høj, beliggende paa Skraaning med Fald mod Nord, 2.50-3.50 x 20 m . Toppen stærkt affladet. Iøvrigt smukt bevaret. Ved nordre Højfod er enkelte Sten af en Fodkrans delvis synlige. Græsklædt i Ager.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3,5 x 20 m, toppen affaldet. Den sydlige fod er afskåret af en dyb grusgrav således, at en højst 0,75 m høj brink er blottet, heri et hul, 0,5 x 0,5 m. Nogle randsten er tilsyneladende faldet ud. Lidt ujævne sider, ellers velbevaret. Græsklædt i ager. (Det er indskærpet, at der ikke må tages grus ved højen, og ejeren meddeler, at gravningen forlængst er indstillet).
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Beskadigelse/hærværk - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I tilstand som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Den tidligere grusgrav er under opfyldning med lossepladsaffald og jord. Højens S-lige fod er ved at vokse til med græs, men stadig noget bar. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, affladning af top, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, buske. Foto: Farve, 04, neg.nr. 62, set fra SØ. Flyfoto S4042-F165/126.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links