Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
181288
Sted- og lokalitetsnummer
140601-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Asfærg matr.nr.1o : Høj i skel til matr.nr.3n af Asfærg. Græs- og mosklædt høj i granplantage. 1,50 x 14 m. I toppen til- groet brud 1,75 m i diameter, o,40 m dybt. På Ø-siden en del ca. hovedstore sten, muligt opsmidte marksten.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMosbevokset rundhøj i græsplantage. Enkelte graner på vestlige højfod. Ujævn højflade med tidl. beskrevne brud samt enkelte andre af mindre str. Langs østre og sydøstre højfod og ca. 2,5 m op ad højen ses stadig omtalte ca. hovedstore sten, nu kraftigt mosgroede. Bevoksning: 1991: Mos og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Mod SØ/Ø ses sten i højen. Mod nord en enkelt birk, iøvrigt en del grantræer især små graner.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links