Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
181392
Sted- og lokalitetsnummer
140601-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fredlyst af Niels Kristian Harbo. Afmærkn.: MS 1913. Lieutn. Lassen. Græsklædt og buskbevokset høj i ager, 1,65 x 20 m. På toppen ses et par større næsten jorddækkede sten. På og langs foden dynger af marksten.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1891
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorPå topflagen 3 større sten. Blåt korts dynger af marksten ved fod fjernet. Nu kun ½ børfuld overgroede marksten ved S-fod og 4 større sten ved SØ-fod. Tæt bevokset med yngre løvtræer, især birk. Iøvtigt græsklædt med høje urter. Fritliggende i ager. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Ikke offentligt tilgængelig og kun synlig som trægruppe fra offentligt tilgængelig, privat skov i V. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. På toppen dog 4 større sten. Helt tilgroet med løvtræer og krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links