Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra V
.
Oversigt set fra N
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
130314
Sted- og lokalitetsnummer
110301-39
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 4/7 1893, gdr. Niels Jensen Pedersen Diplom Afmærkn.: MS 1893, ved lærer Yde. Høj, 4,40 x 28 m. Top let affladet og indsænket. Siden mod NV og SV affladet. Græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1893
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidligere beskrivelse, men i forbindelse med en gammel, nu tilgroet kreaturbeskadigelse løber en 20-30 cm høj, lodret, nøgen kant rundt langs det meste af højsiden bortset fra den østlige og nordøstlige del. I vest er en del hovedstore sten ved at skride ud. MS hælder og bør rejses. Ejerens søn lovede, at de ville lægge noget jord på og så græs. ** Seværdighedsforklaring ** Højgruppen 1303.14-18 m.fl. er synlig fra SØ fra landevejen mod Nr. Vorupør, og tegner sig markant på toppen af et højdedrag. Bevoksning: 1982: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links