oversigt, set fra NNØ
.
oversigt, set fra SV
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
302660
Sted- og lokalitetsnummer
010209-12
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 4/8 1874 Købt Høj, "Kirkehøj", ca. 4 x 28 m. Affladet top. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPå det her begyndende bakkedrag, der strækker sig nær op til Vejleby, ligger de tvende sydligste gravhøje [sb.12-13] i den række, som har været opkastet langs ad det nævnte bakkedrags rygning. Bægge højene ere af anselig størrelse, den længst mod syd "Kirkehøj" kaldet [sb.12] er 240' iomkr., dens fod, af hvilken noget er bortskåret mod vest, ses omgiven med en tæt stenkreds.....Kirkehøj og Sandhøj kunne bægge fortjene at fredes, hvilket efter de indledede forhandlinger kan opnås på billige vilkår af ejeren. Bevoksning: 1989: Græs
1873
Efterretning om forsvunden genstand - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Kirkehøj", ca. 4 x 28 m. Affladet Top. Græsklædt i A- ger.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorMeget velformet uden synlige tegn på afgravninger eller andet deformerende. Græsklædt. Beliggende højt på N-S-vendt bakkedrag med flad Ø-side (dyrket mark) og ret stejl V-side mod ådal (græsgang). El-hegn på grænsen mellem dyrket mark og græsgang få m fra V-fod skæmmer ikke, men holder kvæget borte fra højen. ** Seværdighedsforklaring ** Sammen med 3025-59 ganske seværdig i sig selv, fremhævet af den monumentale beliggenhed. Fuldt synlig fra offentlig vej i Ø, mindre tydelig fra tilsvarende (og fra sommerhusområde) i V. Ikke offentligt tilgængelig, men parkering på bivej i Ø. Bevoksning: 1989: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links