980 oversigt set fra N
.
979 oversgt set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191083
Sted- og lokalitetsnummer
130814-133
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Notering af tidligere C-høj med følgende tekst: ************************************ Høj, -Kløfthøj-, 2,5 m høj, diameter 13 x 17 m. Største længde i Ø-V. Temmelig forgravet. De sydlige og vestlige højsider er rimelig intakte; den østlige er omgravet, og den nordlige er afgravet. I den nordlige højside desuden en gammel, ikke til bunds gående indgravning til højcentrum.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. Højde 12'. Diameter 56'. Temmelig urørt. Noget afskrællet i Top og Sider. Sten taget ved Foden.
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidH. 2 ½ m. D. i N-S 13 m. Ø-V 23 m. Nordlige Trediedel afgravet, nøgen Brink. I Midten dyb Gravning med Aabning mod N. I Ø-Siden Roekuler.Ødelagt 1938. Kl. C.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links