sf S
.
sf Ø
.
sf N
.

Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
191084
Sted- og lokalitetsnummer
130814-134
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Baunehøj, Historisk Tid (dateret 1067 e.Kr. - 2009 e.Kr.)

Original fredningstekst

Notering af tidligere C-høj med følgende tekst: ************************************ Høj, -Bavnehøj-, 2,6 m høj, diameter 16,5 x 19 m. Afgravet til alle sider. Højkernen intakt. En ikke til bunden gående indgravning i NNØ-lige højside til højcentrum.

Undersøgelseshistorie

1889
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidBaunehøj. Højde 16-18'. Diameter 60'. Temmelig urørt. Noget beskadiget paa Siderne.
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidH. 3 m. D. 25 m. Store dybe Afgravninger og Indgravninger i N. Siden. Dybe Indgravninger og lange Grøfter i S. Ø og V. Siderne. BaunehøjØdelagt 1938. Kl. C.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Historisk tid

Historisk tid er den overordnede betegnelse for tiden efter oldtiden, der afsluttes med vikingetiden. I modsætning til oldtiden foreligger der fra historisk tid også skriftlige kilder, der sammen med de arkæologiske kilder og alt billedmateriale bidrager til studiet af menneskets historie i Danmark i tiden efter oldtiden. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links