Oversigtsfoto set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
220917
Sted- og lokalitetsnummer
130614-60
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En høj, "Klargårdshøj", i have, 18 x 3,25 m. Ydre form en del forstyrret ved anlæg af gange og stennicher. NM I: Anbefales til fredning.

Undersøgelseshistorie

1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Klargårdshøj". Ligger ca. 33 m. fra stuehuset i den Ø-lige ende af haven og er en del forstyrret ved anlæg af gange og stennicher. På top flagstang. SV- og V-foden stensat. Mod N og Ø læbælte af løvtræer. I højfoden svage spor af gammel gravning. Fra højen en enestående udsigt. På højen enkelte buske. ** Seværdighedsforklaring ** Fra højen er der vidt udsyn. Bevoksning: 1980: Græs, Lyng og Løvkrat
2005
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2005
Diverse sagsbehandling - Viborg Museum
2005
Diverse sagsbehandling - Viborg Museum
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links