Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
220914
Sted- og lokalitetsnummer
130614-63
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En høj, 21 x 3,5 m. Overflade noget forstyrret ved mindre gravninger. NV-hjørne forstyrret ved haveanlæg. Ved NØ-fod en vindmotor. Neder Hvam, matr.nr. 1b: Høj i skel til matr.nr. 6 af Vium.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen ligger i skel. 2/3 på (ejeroplysning på skema)'s ejendom og er bevokset med bregner og brombær, så det er vanskeligt at se, om der er spor af gravning. Højens fod mærket af ploven. 1/3 på (ejeroplysning på skema)'s ejendom og den del af højen er beliggende ca. 15 m. S for gårdens stuehus og højen er en del af haven med bænkplads og stensætning, anlagt gang på side til top, enkelte stedsegrønne og sirbuske. Vindmotor ved NØ-fod fjernet. ** Seværdighedsforklaring ** Højen er en stor høj og der er fra dens top fin udsigt. Bevoksning: 1980: Løvkrat og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links