Oversigtsfoto set fra Ø
.
Oversigtsfoto set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
220916
Sted- og lokalitetsnummer
130614-62
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 8/10 1909. Husmand Jens Nielsen Thougaard og husmand Kristian Hede Andersen En høj, i skel, 2,2 x 17 m. I syd noget beskadiget ved gravning. I top en mindre gravning. Vium, matr.nr. 5b: Høj i skel til matr.nr. 1d af Vium.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1909
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen ligger i skel mod N og dér er højfoden beskåret ved pløjning. I og på højen spor efter gammel gravning. 3 bøgetræer på højen mod N. Bevoksning: 1980: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Beliggende i skovstykke op til ager. Højen er tæt bevokset med løvtræer heraf flere væltede og knækkede.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links