Oversigt set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
181358
Sted- og lokalitetsnummer
140711-136
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 20 m. I top et hul 6 x 8 m stort og ca 1 m dybt fortsættende som afgravning af NØ-side. Alt græsgroet med buskvækst.

Undersøgelseshistorie

1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 x 20 m. I top et hul 6 x 8 m stort og ca. 1 m dybt forsættende som afgravning af NØ side. Alt græsgroet med buskvækst. Tingl 7/5 49Høj 2 x 20 m. I Top et Hul 6 x 8 m stort og ca. 1 m dybt fortsættende som Afgravning af NØ Side. Alt græsgroet med Buskvæxt. [[Fredet]] Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet på blåt kort. Sydfod afskåret af driftsvej for kreaturer. Vejen hegnet mod højen af el-tråd. I skåret blotlagt 3 mindre sten, næppe randsten in situ p.g.a. højfodens forløb. Formentlig har skade ikke været til stede ved fredingsberejsning 1948 (Nordling-Christensen), men er på den anden side ikke af helt ny dato. Tæt bevokset med lave løvtræer med bunddække af græs. Skåret i S-fod delvist græsklædt, delvlist nøgent. Beliggende i træklædt udsparing i agerhjørne ud mod træklædt, stejl skrænt. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderlilgt seværdig. Ikke offentligt tilgængelig og ikke synlig fra offentligt tilgængeligt areal. Parkeringsmulighed på offentlig vej nede for skrænten i Ø. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumTræbevokset høj i lille skovparcel på stejl skrænt.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links