Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
340427
Sted- og lokalitetsnummer
190515-21
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Korsagerhøj", 2,20 x 22 m. Sænkning i top, diameter ca. 5 m, ført gennem siden til foden i øst. Dyb sænkning i nordøstsiden. En del rævehuller o.lign., især mod nordvest. Græs- og lyngklædt med en del graner, fyr m.m., i plantage.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sb. 9-10] Mindre, lave Høie, beplantede og indlemmede i en Plantage.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidKorsager Høj. Beplantet i gammel Plantage. Højden kunde ikke maales, den er 2-2,25 m. Diam. 20 m. Meget ujævn og affladet og fuld af Rævegrave, den øverste Halvdel eller maaske mere er sikkert helt gennemrodet.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Korsagerhøj", 2.20 x 22 m. Sænkning i top, diam. ca. 5 m, ført gennem siden til foden i ø. Dyb sænkning i nø-siden. En del rævehuller o.lign. især mod n-v. Græs- og lyngklædt med en del graner, fyr m.m., i plantage.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links