højens overflade og bevoksning
.
oversigt, set fra VSV
.
oversigt, set fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302532
Sted- og lokalitetsnummer
010202-78
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj på bakke, ca 1,5 x 15 m. Tilgroet sænkning mod N. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj paa Bakke, ca. 1,5 x 15 m. Tilgroet Sænkning mod N. Græsklædt i Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorBeliggende på udyrket, N-S-gående lav bakke, udsparret i markfladen, nær N-enden. Tæt besat med unge løvtræer in spe, 1 1/2 m høje (hassel?). En gammel, knudret løvbusk ved SV-fod. Iøvrigt græsklædt. Græsbeklædningen, der stort set kun optræder på S-siden, fortsætter ud på ryggen af den lave bakke, hvis sider er tæt overgroet af løvkrat. Mod syd - mod bakkeryggen - er højfoden tydelig. Ved øvrige sider fortsætter bakkens (soklens) forløb højsidernes uden markering af højfod. I afgravning på N-siden, formentlig den på blå kort angivne, er bygget en hule eller et legehus af træ med foranliggende indhegning. Mindre markstensdepoter v. V-, NV- og N-fod. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Ikke offentligt tilgængelig. Bevoksning: 1989: Græs og Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links