sf NV
.
sf SV
.
sf SØ
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
280335
Sted- og lokalitetsnummer
180605-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,80 x 12 m, beliggende på naturlig bakkekam. Lille tilgroet hul i top. 2,5 m bred og indtil 0,60 m dyb indgravning i NØ-siden fra fod til ca. 1 m fra toppen (beskyttelsesrum). Lyngklædt, i hede. (Fredningen tidligere fejlagtigt noteret på matr.nr. 28a og herfra fejlagtigt overført til 28s).

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1967
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj - måske! I V-lige del af top et lille, ca. 1 x 1 m. stort hul. I den Ø-lige del en større forstyrrelse, ca. 5 x 3 m. og indtil 1 m. dyb, gående fra fod til top, alt tilgroet. Det indre beboes af meget aktiv rævefamilie. Højen er beliggende på en lille bakkekam i hedestykke med kær og spredte fyrrebuske. Som gravhøj ser den yderst tvivlsom ud. Der er en del lignende "høje" i området. En af dem afsat som gravhøj på 4 cm.-kortet, men de er formodentlig alle indlandsklitter. (G.K. siger den er O.K.). Bevoksning: 1980: Lyng
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links