sf V
.
sf S
.
sf Ø
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
290395
Sted- og lokalitetsnummer
180605-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,5 x 16 m. Lidt ujævn overflade, ellers velbevaret. udenom højen en sænkning medtaget i fredningen. Bevokset med lyng (og 5 fyrrebuske). I nord- lig udkant af hede.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1957
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1957
Tinglysning - Fredningsstyrelsens Fortidsmindeforvaltning
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj (-tue), 0,5 x 9,0 x 9,0 m. Ujævn overflade og "udvækst" mod SØ. Om højen anes en sænkning, tydeligst mod S, hvor den er ca. 0,75 m. bred. Aldeles groet til med fyrrebuske, som snarest bør fjernes. Kan ikke fotograferes, da den er helt skjult af fyrrebuske. Det fredede areal er afmærket med skelsten. ** Seværdighedsforklaring ** - skal ses i sammenhæng med de øvrige anlæg i det fredede areal. Bevoksning: 1980: Nålekrat/-træer
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links