Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra N
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
181386
Sted- og lokalitetsnummer
140702-74
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

En af "Lammehøje", høj, 3,5 x 23 m. Mod Ø stærkt aftrådt i siden. Flad afgrav- ning i top og nordre side. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "En af Lammehøje" 3,5 x 23 m. Mod Øst stærkt aftraadt i siden. Flad afgravning i top og nordre side. Græsklædt i ager. Tingl 7/5 49En Høj afmærket på det gamle Matrikelkort m. Nr. 22a. [[Fredet]] Bevoksning: 1991: Græs
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSøndre høj af "lammehøje". Velbevaret rundhøj med heldækkende græsbevoksning. Ligger i ager og ompløjes kantet N-S, Ø-V et par meter udenfor højfod. I top en gl. afgravning orient. SSV-NNØ. Ca. 3x5 m og ca. 0,5 m dyb som tidligere beskrevet. Gl. kreaturskader er tilvokset med græs, og ses kun svagt. Midt på sydlige højside en røve- ell. grævlingegrav. Bevoksning: 1991: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links