Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
270916
Sted- og lokalitetsnummer
160601-45
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 3 x 20 m. Vestre halvdel stærkt afgravet ved skrå afgravning; SØ-siden stærkt afgravet og med gammel kartoffelkule; mindst 2 - 3 m gravet af Ø-siden. Græs- lynggroet i ager. NMI: Høj, 3 x 30 m.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid[Sb. 45-46] 2 anselige Høje, i den nordl. [sb. 45] er anlagt en Kartoffelkule, den sydl. [sb. 46] er for største Delen sløjfet, i den er fundet 5 Urner med Laag. I et Laag var foroven en Knap, Urnen indeholdt kun Ben. Højens Kjærne staar endnu tilbage, sten ses paa dens Bund. Udenom Højen er i Marken fundet smaa Stensætninger med Kul og Aske.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 3 x 30 m. Vestre Halvdel stærkt afgravet ved skrå afgravning. SØ-siden afgravet og med gammel kartoffelkule. Mindst 2-3 m gravet af østsiden. Græs-lynggroet i ager.Høj 3 x 30 m. Siderne stærkt afgravet mod Vest, Sydøst og Øst.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links