sf SØ
.
sf NØ
.
sf NV
.

Faktaboks

Kommune
Ikast-Brande Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
270868
Sted- og lokalitetsnummer
160601-49
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.); Gravgenstand, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lille højrest. Muligvis er centralgraven bevaret, da højen er kørt ud til fyld. Ved afgravningen fandtes urneskår.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Sighøj" [sb. 47] mod Syd. - Mod N. en anden Høj [sandsynligvis sb. 49] 8-10 Al. h., et Par mindre, overpløjede [høje, sandsynligvis sb. 48 og 50] ved Siden af.
1909
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidØdelagt, ca. Halvparten fjernet.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidLille højrest. Muligvis er centralgraven bevaret, da højen er kørt ud til fyld. Ved afgravningen fandtes urneskår.Lille Højrest. Ikke fredningsværdig.
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Gravgenstand

En gravgenstand er en arkæologisk genstand, der er fundet i en grav, såsom jordfæstegrav, rundhøj, langhøj eller stendysse/jættestue. Ved arkæologiske undersøgelser eller restaureringer findes ofte genstande, som de døde har fået med sig i graven. Det kan eksempelvis være lerkar, flintdolke, bronzesværd, dragtsmykker, seletøj til heste, pilgrimsmærker mv. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links