Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
52369
Sted- og lokalitetsnummer
060403-115
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Listed Vang Afmærkn.: MS 1920, overlærer Tryde. Høj, "Lillehøj", ca. 3 x 19,5 m. Højen er ubeskadiget og bevokset med krat og enkelte træer. NMI: Gravhøj "Lillehøj". Som deklarationen.

Undersøgelseshistorie

1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGravhøj "lillehøj". Som Deklarationen.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1986
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Lillehøj" 4 x 26 x 23 m. Smuk, velbevaret høj beliggende på kanten af det markante terrænfald ned mod Listed by og med en meget smuk udsigt over samme. Højden varierer (på grund af terrænhældningen) mellem 3 og 5 m. Bevokset med græs og nogle meget smukke, gamle (seljerønne?) træer. En del småkrat af rose, slåen og brombær, samt nogle unge asketræer på S-siden bør fjernes, hvorved højens profil vil blive trukket op. Der er adgang til højen fra en hulvej i S og via et lille, udyrket areal. ** Seværdighedsforklaring ** Seværdig for sin smukke beliggenhed oven for Listed by, for sin (efter bornholmske forhold) velbevarede profil, sine kønne gamle træer, og endelig for sin rolle i landskabsbilledet på stedet. Bevoksning: 1986: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links