Oversigt - fra V
.
Oversigt - fra SSV
.

Faktaboks

Kommune
Furesø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292849
Sted- og lokalitetsnummer
010601-34
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Farum Lillevang afd. 452. Høj, 12 x 0,5 m, i skov.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa begge Sider af Veien gjennem Skoven ligge paa jævn, temmelig høitliggende Flade 8 vel bevarede Jordhøie, bevoxede med Træer. De have alle mere eller mindre det Særkjende, at Høiden er ringe i forhold til Udstrækningen ved Foden, hvorfor Overdelen er temmelig flad. Tæt ved Veien ligger en lav Høining, Forholdet til de andre Høie gjør det sandsynligt, at dette er en udjævnet Gravhøi. Veien har tidligere gaaet over Høien, hvilket vel har givet Anledning til at den blev jævnet.
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTvivlsom.
1982
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 12 x 0,5 meter, i skov. F.53-1807
1982
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links