Oversigt, set fra NNØ
.
Oversigt, set fra SSØ
.
Oversigt, set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Furesø Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292827
Sted- og lokalitetsnummer
010601-35
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ”Kakaohøj”. 2,8 x 19 m. Lille sænkning i S-siden af højen samt en mindre afgravning af højfoden, hvori der ses en sten.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidPaa begge Sider af Veien gjennem Skoven ligge paa jævn, temmelig høitliggende Flade 8 vel bevarede Jordhøie, bevoxede med Træer. De have alle mere eller mindre det Særkjende, at Høiden er ringe i forhold til Udstrækningen ved Foden, hvorfor Overdelen er temmelig flad. En særdeles vel bevaret Høi, omtr. 70 Fod i Tværmaal og 7-8 Fod Høi, mere toppet end de øvrige. 6-700 Alen fra [sb.33].
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5 x 23 m.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1960
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links