Foto, oversigt
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
302654
Sted- og lokalitetsnummer
010207-25
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 2,5 x 15 m, uregelmæssig overflade. Græsklædt i park.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidNv. for dem [sb.23+27] findes tvende [sb.24-25] til udsigtspladser omdannede og tæt bevoksedehøje. Det tætte kart gør det meget vanskeligt at skælne de ved menneskehånd opkastede høje fra de naturlige banker. Ved fornyet Eftersyn i Sommeren 1874, da Haven var for en stor Del raseret tegnede der sig i alt 5 Høje [sb.23-27], saaledes som paa Matr.Kortet er angivet, kun 1 af disse var nogenledes bevaret. Bevoksning: 1989: Græs
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 2,5 x 15 m, uregelmæssig Overflade. Græsklædt i Park.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorVelformet og ubeskadiget. Øverst på SØ-siden er et lodretstående, knapt 1 m højt stålrør af uvis anvendelse nedrammet. Græsklædt uden træer eller buske. Beliggende i naturpark i udkanten af en bølget flade med spredte, gamle træer og bunddække af tæt græs, nærmere betegnet på lav bakkeryg, der skiller denne flade (i Ø) fra en ret stejl skråning mod mosebassin (i V). ** Seværdighedsforklaring ** Sammen med 3026-55-57 ganske seværdig. Beliggende i naturpark med offentlig adgang. Parkeringsmulighed på offentlig vej i Ø. ** Sagsbehandlerkommentarer ** Afsætn. på M.B. rettet. Bevoksning: 1989: Græs
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links