Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322634
Sted- og lokalitetsnummer
020603-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj, ca. 4 x 25 m. Velbevaret, anseelig. Rævegrave i toppen. Bevokset med store ege samt bøg- og tjørnekrat. I ager.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTre [sb.1-3] velbevarede, anselige Høie, beliggende paa en høitliggende Mark i en Række fra N-S. De ere alle bevoxede med tæt Krat. Bevoksning: 1982: Løvkrat og Løvtræer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRundhøj, ca. 4 x 25 m. Velbev., anselig, Rævegrave i Toppen. Bev. med store Ege samt Bøg- og Tjørnekrat. I Ager.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, mål ca 4x25x25 m, jævnt rundet. Der er en del rævegange (ældre) i top og sider, samt enkelte marksten ved højfod. Ligger på en morænekam, vidt udsyn, nær andre høje. Omtrent 700 m til offentlig vej. ** Seværdighedsforklaring ** Høj beliggenhed, i højgruppe, vidt udsyn. Bevoksning: 1982: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links