Faktaboks

Kommune
Lejre Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
322635
Sted- og lokalitetsnummer
020603-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 3,5 x 20 m. Velbevaret, anseelig. Overfladen noget forstyrret af rævegrave. Bevokset med store egetræer og krat. I ager.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidTre [sb.1-3] velbevarede, anselige Høie, beliggende paa en høitliggende Mark i en Række fra N-S. De ere alle bevoxede med tæt Krat. Bevoksning: 1982: Løvkrat og Løvtræer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, ca. 3 1/2 x 20 m. Velbev., anselig. Overfl. noget forstyrret af Rævegrave. Bev. med store Egetræer og Krat. I A- ger.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, mål ca 3x20x20 m. Ret gennemgravet af rævegrave. Der er for nylig anlagt en kunstig rævegrav i højtoppen - endnu ikke tilgroet, desuden ligger der marksten ved højfod. Placeret højt i terrænet på en morænekam med vidt udsyn, indgår i højgruppe. Ligger omtrent 700 m fra offentlig vej. ** Seværdighedsforklaring ** Høj placering i terrænet med vidt udsyn også til andre høje. Bevoksning: 1982: Løvkrat og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links