Oversigtsfoto
.
Oversigtsfoto
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Aarhus Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
25134
Sted- og lokalitetsnummer
150103-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Lushøj", 2 x 23 m, helt forgravet og forrodet.

Undersøgelseshistorie

1918
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1918
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 2513:4, Status: C
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Byggeri og anlæg - Moesgård MuseumVejprojekt Amtsvej 511.
1980
Museal besigtigelse - Moesgård MuseumStærkt ødelagt gravhøj, som skal undersøges og restaureres i forbindelse med vejprojektet.
1981
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorGenbesigtigelse af Lushøj- Stene er stor set fjernet, men nogle hovedstore sten flyder stadig langs højfoden og mod SV ligger ca. 5 meget store sten. Plastikken er fjernet, men store kvasbunker - det omtalte haveaffald ligger stadig langs højfoden. Ejeren har med vilje ikke fjernet de store sten, da han trodede det hørte med til højen. De kan evt. stamme herfra, så måske skulle du blive liggende ? De skæmmer ikke højen i mine øjne. Har ligget der siden gammel stid. Haveaffaldet er ikke fjernet, da det er læsset af af fremmed. Afstanden fra landevejen er ca. 10. m. Ejeren understregede kraftigt, at det er en belastning at holde højen fri fra andres affald, og at han er uvillig til at gøre det i fremtiden. Det eneste han selv har bidraget med er de sten som nu er fjerent. Har gjort opmærksom på, at han ifølge loven er forpligtet til at rydde op og han var heller ikke uvillig til at fjerne kvasbunkerne - især hvis det ligesom kunne indgå i en handel om at højens pleje il fremtidlen overgik til FFF eller kommunen. Højens biliggendhed og landskabelige virkning taget i betragtning ville det være rimeligt at etablere en plejeordning. Vejføringen skal ændres, såleddes at vejen kommer nærmere højen! Et landmålerfixpunkt i for af et cementrø 1 m i diameter og 0,5 m højt-på ålet: 60 og mled hvid afmærkningspæl i midten står ca 5 m fra højfoden med SV og skæmmer højenm. CHB den 08.5.1988: Situationen uændret, stadig meget kvas, men så længe højen ikke er plejet er det af mindre væsentligt. Vejen øjensynlig stadig hvor den har været hele tiden. ** Seværdighedsforklaring ** Flot placeret i landskabet, synlig fra landevejen. Bevoksning: 1981: Løvkrat og Løvtræer
1989
Planlagt byggeri/anlæg - Moesgård Museum
1989
Museal prøvegravning - Moesgård Museum
1992
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet i 2008. Højen er tæt bevokset med træer og krat. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links