Faktaboks

Kommune
Randers Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
181397
Sted- og lokalitetsnummer
140601-28
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 29/9-1892. Sagf. N. Poulsen, Randers. Afmærkn.: MS 1913, lieutn. Lassen. "Møllehøj". Græsklædt høj med enkelte graner, i ager. 2,25 x 13 m. Højfoden firsidet afpløjet. I NV er højsiden noget affladet, i ØNØ nogen udskridning. I toppen ses enkelte mindre sten. I højfoden ses i NNØ 2 mellemstore sten og i NV 2 store (den ene kløvet), rimelig- vis randsten. En samling hovedstore sten i Ø er muligvis marksten.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet på blåt kort, dog kun en randsten synlig i NV. Helt græsklædt med en stor, gammel gran nederst på NV-siden. Fritliggende i smal ager mellem plantage i V og gårdbygninger i Ø. ** Seværdighedsforklaring ** Rimeligt seværdig høj. Ikke offentligt tilgængelig, med fuldt synlig fra offentlig vej i S, hvorpå parkeringsmulighed. Bevoksning: 1989: Græs og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog uden graner og uden marksten mod øst. FM-sten mod syd. Den kløvede sten mod NV ses fortsat. Bevokset med en mirabelle mod SØ, hyld mod NV, krat mod nord og SV. Iøvrigt græsklædt.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links