Fortidsmindet set nord
.
Fortidsmindet set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Svendborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
40173
Sted- og lokalitetsnummer
090513-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 4017-4, 3, 5, 6. Høj, 1 x 11 m. Velbevaret. Bevokset med bøg i skov.

Undersøgelseshistorie

1918
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLav høj på bakketop umiddelbart SV for 4017:4. 1 nyplantet bøgekultur. Højen samt nærmeste 5 m ulovligt tilplantet. I NV omgives højen af en ryddet, ikke gentilplantet bøgeparcel. Ejer afventer samtale m. skovforeningen før stillingtagen til rydning. Kan dog acceptere at måtte rydde højen, såfremt skovforeningen ikke mener at kunne hjælpe ham. I så fald sker rydning inden 01.05.84. Bevoksning: 1983: Græs og Løvkrat
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet er en rundhøj der ligger i skov. Synligt og velbevaret fortidsminde med en diameter på 11 meter og en højde på omtrent 1 meter.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links