Fortidsminde set fra øst
.
Fortidsminde set fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Svendborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
40176
Sted- og lokalitetsnummer
090513-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 4017-4 3, 5, 6. Høj, 1,8 x 18 m. Lidt flade afgravninger på overfladen, der er stærkt afslidt, så jorden er uden plantedække. Mod S ses 3 randsten og mod Ø muligvis 1 randsten. Bevokset med bøgetræer i skov.

Undersøgelseshistorie

1918
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1918
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1947
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1983
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSmuk, kuplet høj med 4 fodkranssten synlige i SØ, Ø og N. Meget besøgt, beliggende i skovhjørne i tildels tæt by-bebyggelse, en sti fører op over højen, der er afslidt af færdsel. Dette har dog ikke afsat spor i højens struktur. SØ for højen ldt henkastet haveaffald fra kolonihaver uden for skovskel. NB: på målebordsblad er højen forkert afsat, idet der er sket ombytning af 4017:5 og :6. Højene kan identificeres efter beskrivelsen på blå kort. Mål: 1,7x16x14 m. ** Seværdighedsforklaring ** Liggende tæt sammen med 4017:5 i smuk højskov på bakketop synlig fra ret stor afstand i NNV. Bevoksning: 1983: Græs og Løvtræer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Odense Bys MuseerFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links