Faktaboks

Kommune
Halsnæs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
272646
Sted- og lokalitetsnummer
010505-44
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tinglysningtekst: **************** Høj, 1,5 x 15 x 23 m. Orienteret i NV-SØ, udpløjet. Den østlige højfod og noget af siden er afskåret af en gammel pløjekant.

Undersøgelseshistorie

1967
Museal besigtigelse - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidMelby Præstegaardsmark, overpløjet høj ca. 2 m høj og 20 m i diameter.
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorNy, temmelig tvivlsom høj. Kegleformet knold med let affladet top, tværmål ca. 20 m, men ikke målbart, da sider går i ét med naturlig bakke. Højden i forhold til omgivende terræn ca. 2 m. Fodsti hen over højen. Bevokset med et par løvfældende, lave buske. Iøvrigt græsklædt med høje urter. Beliggende på naturfredet areal nær dettes V-hjørne. Dyrket mark i V og SV. I NV sommerhusområde. 12-4-89: I NNV-SSØ ses en gammel pløjekant hen over den Ø højside/fod. Ø herom er terrænet affladet således at den egentlige højfod er svær at se. Højmaterialet er sand, hvilket ses i de mange muldvarpespor. Højens N halvdel er affladet mod N ved pløjning. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdigt. For et spejlæg at regne i sammenligning med gruppen 2726:17-21. Offentlig tilgængelig. Parkeringsmulighed i NØ i afstand. Bevoksning: 1988: Græs og Løvkrat
1990
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,5 x 15 x 23 m. Orienteret i NV-SØ, udpløjet. Den østlige højfod og noget af siden er afskåret af en gammel pløjekant.
1990
Tinglysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links