Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra S
.
1 oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
22131
Sted- og lokalitetsnummer
150506-12
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,50 x 12 m; i toppen et hul 3 m bredt, 0,50 m dybt. Græs.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Længdemål i Ø-V. Ved pløjning er der fjernet en del af højfoden, således at denne nu står 20-40 cm. stejlt, især mod V og N, hvor der stadig dyrkes. Mod Ø og S er der opsat elhegn, der dog bør strammes op. Ved henh. NØ- og SØ-hjørne er der hensmidt en del større marksten. Dertil har ejeren henlagt en familiegravsten af ældre dato på SØ-kvadrantet. Hærværket består i det allerede tidligere registrerede, nu tilgroede hul i toppen på ca. 3 x 4 m. og ca. 0,5 m. dybt. Vedr. råstof er den mod syd forekommende grusgrav nu beplantet med 8-10 m. høje graner. Følgende aftaltes: 1) Anvendelse og opstramning af hegn ved kreaturgræsning. 2) Større afstand til højfod ved pløjning. 3) Sten og gravsten fjernes inden 1.9.1982. Genbesigtigelse 00.05.1988: Gravstenen ligger der stadig, højen afsveden af sprøjtemiddel. CHB Bevoksning: 1988: Græs
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet dog intet elhegn. Bevokset med græs og lidt hindbær.
2012
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Bevokset med krat på nord- og vestsiden. Beliggende i græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links