Oversigtsfoto set fra N
.
Oversigtsfoto set fra V
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
22137
Sted- og lokalitetsnummer
150506-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rest af "Storhøj", ca. 3 x 14 x 16 m, dybt kløftet, med stejlt afgravet, tildels nøgne sider.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjens navn er "Storhøj". Længden er i N-S. Der pløjes meget tæt på højfoden, således at denne nu fremstår som rektangulær og med stejle omend nok stadig stabile sider. En dyb kløft, ca. 3-4 m. bred og 1 m. dyb, går i Ø/V-lig retning gennem højen. Tidligere omtalt på det "blå kort". Nu er siderne stabiliseret af græs. ** Seværdighedsforklaring ** Højen placeret på toppen af bakkedrag. Der er vid udsigt over omgivelserne i op til ca. 3-5 km.'s afstand. Bevoksning: 1982: Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med græs og løvtræer langs siderne.
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumGravhøj. Højen er græsklædt med små skud af træer på vej op. Rundt langs foden står 15-20 store løvtræer. Synlig fra offentlig vej.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links