Sten ved højens sydside - fra V
.
Oversigt - fra VNV
.

Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
25271
Sted- og lokalitetsnummer
010113-5
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Musehøj", 12 x 2 m. Beskadiget en del ved gravninger i V, Ø og S. Nordsiden urørt. Græsklædt.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Musehøi", deels udgraven, meget ødelagt. Mange, hovedstore, Stene ere synlige i den. Bevoksning: 1989: Græs og Lyng
1937
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid" Musehøj ", 12 x 2 m. Beskadiget en Del ved Gravninger i V. Ø. og S. Nordsiden urørt. Græsklædt.
1937
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 1,5 m høj, 13 m (Ø-V) x 10 m (N-S). Høj med affladet top samt noget ujævne sider og top. Den vestlige side dog nogenlunde uskadet. I østlige side af højtop er en ca. 1x1 m afgravning (gammel rævegrav?). I nordøstlige side en hulning ca. 1,5x1,5 m, og ved den sydøstlige højfod ligger en mindre jordvold fra en afgravning. En noget slidt sti fører N-S hen over toppen, en anden sti fører til toppen fra NV. En større sten ligger ved højfoden mod SSØ. Højen er bevokset med lyng og græs. Den ligger oven på en naturlig højning i et åbent hedelandskab. Heatherhill. Landskabet er bevokset med lyng og en smule fyr. Mod nord ligger en tæt løvtræsbevoksning. Muligheden for parkering for besøgende til Heatherhill. ** Seværdighedsforklaring ** Lyngklædt høj beliggende i flot, fredet hedeområde. Fra højen er der en fin udsigt mod syd og øst. Dog også til en campingplads umiddelbart øst for landevejen forbi Heatherhill. Bevoksning: 1989: Græs og Lyng
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links